Ursula von der Leyen, avertisment pentru țările UE: „Trebuie să ne pregătim pentru situația cea mai rea”

de: Cătălina Burghelea
01 08. 2022

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a lansat, luni, un avertisment cu privire la criza energetică generată de Rusia. Oficialul de la Bruxelles susține că statele membre ale UE trebuie să se pregătească pentru ce este mai rău, în ciuda planului de urgență adoptat recent de liderii europeni.

Avertisment de la Bruxelles

Președinta CE spune că Europa trebuie să se pregătească pentru „cea mai urât scenariu” în ceea ce privește aprovizionarea cu gaze rusești. Ursula von der Leyen semnalează o escaladare a crizei energetice din cauza disputei cu Moscova, în urma sancţiunilor adoptate de Uniunea Europeană pentru invadarea Ucrainei.

„Întrucât Rusia a suspendat deja parţial sau integral aprovizionarea cu gaz către 12 state membre UE, trebuie să ne pregătim cu toţii pentru situaţia cea mai rea”, a precizat președinta Comisiei Europene într-un interviu pentru ziarul spaniol El Mundo.

Decizia Rusiei de a suspenda livrările de gaze are repercusiuni asupra UE

De curând, Federația Rusă a suspendat livrările de gaze naturale către mai multe state din blocul comunitar, între care Polonia, Bulgaria şi Letonia, pentru refuzul lor de a plăti în ruble. Exigenţele lui Putin sunt legate de tentativele Kremlinului de a diminua impactul măsurilor pe fondul războiului din Ucraina.

Moscova a diminuat şi livrările către Germania prin Nord Stream 1, țară considerată principala putere economică a UE, motivând lucrări de mentenanţă. Decizia este văzută ca replică la sancţiunile occidentale.

Plan de urgență pentru la iarnă

Îngrijorările tot mai mari privind criza energetică în Europa au determinat liderii UE să convină asupra unui plan de urgenţă pentru iarna 2022-2023. Aceste măsuri „ne vor ajuta să ne satisfacem nevoile de aprovizionare”, a dat asigurări von der Leyen.

„În doar o săptămână, UE a convenit să facă un pas decisiv şi fără precedent pentru a contracara ameninţarea lui (Vladimir) Putin de a tăia complet aprovizionarea cu gaz”, a spus președinta CE, referindu-se la preşedintele rus.

Spania, la fel ca alte state europene, s-a opus acordului de la Bruxelles, dar, în cele din urmă, l-a aprobat după ce şi-a asigurat unele concesii. Ursula von der Leyen a salutat decizia guvernului de la Madrid: „Încă o dată, aici este vorba despre solidaritate europeană”.

În urma propunerii Comisiei Europene, miniștrii Energiei din UE au hotărât să reducă voluntar consumul de gaze cu 15% între august și martie. Potrivit calculelor organismului executiv de la Bruxelles, acest plan va permite statelor membre să supraviețuiască iernii fără întreruperi majore, chiar dacă Rusia va opri furnizarea.